Skip to content

Arcade-pelit muistuttavat kolikkopelihallin tunnelmasta

GameXpo 15.–17.11.2019

Nostalgiset arcade-pelit

GameXpossa on pelattavissa runsaasti Arcade-pelien klassikoita. Messuilla nähdään arcade-pelien keidas jossa 70-, 80- ja 90-luvuilta valikoidut suosikit ovat kävijöiden pelattavissa.

Vuonna 2019 messuilla nähdään seuraavat Arcade-pelit

Afterburner Deluxe, Missile Command, Donkey Kong 1, Donkey Kong Jr, Donkey Kong 3, Bubble Bobble, Ms. Pac-Man, Gorf, Tempest, BattleZone, Gravitar, Zaxxon, Galaga, Mortal Kombat 4, Street Fighter 2, Xybots, Silk Worm, Gauntlet Dark Legacy, Galaxian, Space Invaders, Robotron: 2084, Defender, Space Gun ’92, Q*Bert, Video Pinball, Asteroids Deluxe, Nintendo Red Tent, Sega Harley Davidson, R-Type, OutRun ja Berzerk.

Osa peleistä on jopa 40 vuotta vanhoja! Pelitoimittaja pidättää oikeuden valikoiman mahdollisiin muutoksiin.

Space Invaders on vuonna 1978 julkaistu kolikkopeli. Japanissa julkaistua Space Invadersia pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä videopeleistä. Yksi Space Invadersin keskeisistä piirteistä oli, että mitä enemmän vihollisia tuhotaan, sitä nopeammin jäljelle jääneet liikkuvat.

After Burner on vuonna 1987 julkaistu Segan Sega X Board kolikkopelialustalle kehittämä raideammuntapeli. GameXpossa nähtävä peli on sisäänistuttava, Terminator 2-leffasta tuttu ja entinen Puuhamaan kruununjalokivi! Kyseinen peli on mahdollisesti ainoa kappale Suomessa. Tämä on koettava!

Asteroids on Atarin kehittämä ampumapeli, joka on julkaistu vuonna 1979 kolikkopelinä. Laite käytti vektorigrafiikkaa esittävää näyttötekniikkaa. Pelissä pelaaja voi liikuttaa alustaan kaikkiin suuntiin varoen ja tuhoten samalla asteroideja.

Donkey Kong on Nintendon pelihahmo, joka seikkailee samannimisessä pelisarjassa. Hahmon luoja on Shigeru Miyamoto. Ensimmäiset Donkey Kong -pelit olivat kolikkopelejä, joilla Nintendo saavutti suosiota Amerikassa.

Donkey Kong Junior on suoraa jatkoa Donkey Kongille ja se ilmestyi vuonna 1982. Pelissä Donkey Kongin poika, Junior, yrittää pelastaa isänsä Marion kynsistä, joka kaappasi tämän sarjan aikaisemmassa osassa.

Donkey Kong 3 ilmestyi vuonna 1983, ja vaikka se onkin jatkoa alkuperäiselle Donkey Kongille, on sen tyyli selkeästi erilainen kuin edeltäjiensä. Tasohyppelyn sijaan Donkey Kong 3 on enemmän ampumapeli.

Missile Command on myös Terminator 2 -leffasta tuttu peli ja Atarin yksi tunnetuimmista kasari-klassikoista. Pelaajan tehtävänä on tuhota kaikki vihollisohjukset ennen kuin ne osuvat pelin kuuteen kaupunkiin tai kolmeen omaan ilmatorjuntaohjuspatteriin.

Tempest on Atarin vuonna 1981 julkaisema ampumapeli. Tempest oli yksi ensimmäisistä peleistä, joka käytti Atarin Color-Quadrascan vektorigrafiikkanäyttöä.

Bubble Bobble on Taiton vuonna 1986 julkaisema tasohyppelypeli, jossa päähahmoina ovat lohikäärmeet Bub ja Bob. Pelissä soi pirteä pelimusiikki, josta on myöhemmin tehty lukuisia remixejä.

Out Run on Segan vuonna 1986 julkaisema ajopeli, missä pelaaja ohjastaa avomallista Ferrari Testarossaa. Out Run oli tunnettu realistisesta kolmiulotteisuuden vaikutelmastaan kauan ennen kuin ”aidosti kolmiulotteinen” polygonigrafiikka yleistyi peleissä.

Robotron: 2084 on räiskintäpeli, joka julkaistiin kolikkopelinä vuonna 1982. Pelaajan tehtävänä on puolustaa viimeisiä ihmisiä kapinoivilta itsetietoisilta roboteilta. Pelaajalla on kolikkopelissä käytössään kaksi joystick-peliohjainta: toisella liikutaan ja toisella valitaan ampumissuunta.

Battlezone on Atarin vuonna 1980 julkaisema kolikkopeli. Peli on ensimmäinen kolmiulotteista vektorigrafiikkaa käyttänyt videopeli. Pelaaja ohjaa omaa panssarivaunuaan tasaisessa maastossa. Tavoitteena on tuhota vihollisen panssarivaunuja, superpanssarivaunuja ja ohjuksia.

Gauntlet Dark Legacy on vuonna 2000 julkaistu arcade-peli. Gauntlet on alunperin Atarin vuonna 1985 julkaisema kolikkopeli, joka toi suositusta Dungeons & Dragons -roolipelistä tutun fantasiaympäristön toimintapeliksi pelihalleihin. Dark Legacy on sarjan kuudes peli.

Defender on William Electronicsin kehittämä ja vuonna 1981 julkaisema shoot ’em up -kolikkopeli. Peli on kaksiulotteinen scrolling-ammunta, jossa pelaaja ampuu muukalaisia ja pyrkii suojelemaan ihmisiä. Peli on saanut vaikutteita mm. Space Invadersista ja Asteroidsista.

Galaxian on Namcon kehittämä shoot ’em up -peli, joka julkaistiin 1979 Japanissa kolikkopelinä. Peli on julkaistu myöhemmin myös monelle eri alustalle. Pelaaja ohjaa alusta sivuttaissuunnassa ruudun alalaidassa ja ampuu vastustajia, jotka saapuvat aalloissa.

Ms. Pac-Man on Namcon vuonna 1982 julkaisema jatko-osa kaikkien tuntemalle klassikopeli Pac-Manille. Pelissä esiintyy Pac-Man -hahmon naispuolinen vastine. Pelaaminen on hyvin samanlaista kuin alkuperäisessä Pac-Manissa, mutta alkuperäisestä pelistä poiketen pelaajan perässä kulkee Blinkyn, Pinkyn ja Inkyn seurana Clyde-haamun sijasta Sue.

Q*Bert on Gottliebin Pohjois-Amerikan markkinoille 1982 julkaisema palapelimainen toimintapeli, jossa pelaaja yrittää saada kaikki kuutiot vaihtamaan väriä pomppimalla jokaisen kuution kautta samalla vältellen vihollisia. Q*bert oli Gottliebin kaikkien aikojen menestyksekkäin peli.

Video Pinball on Atarin vuonna 1980 julkaisema löyhä simulaatio flipperistä, jota pelataan joystickillä.

Gorf on 1981 julkaistu Midway Mfg:n kolikkopeli, jonka nimi tulee sanoista Galactic Orbiting Robot Force. Gorf oli yksi ensimmäisistä peleistä, jossa oli mahdollista saada lisää elämiä ennen pelin aloittamista syöttämällä enemmän kolikoita koneeseen.

Mortal Kombat on 1990-luvun karu, synkkä ja liioiteltu tappelipelisarja, josta on julkaistu useita pelejä. Ensimmäinen peli julkaistiin vuonna 1992 ja viimeisin osa Mortal Kombat 11 julkaistiin 2019. GameXpossa nähdään tällä kertaa Mortal Kombatin viides osa, Mortal Kombat 4.

Nintendo VS. System “Red Tent” tarjoilee kaksi kahdenpelattavaa, tai yhden nelinpelattavan pelin samassa paketissa. Pelivalikoimassa mm. The Goonies, Super Mario Bros., Vs. Tennis.

Kuvat: Reprocade Oy